Panna cotta z musem czekoladowym

Panna cotta z musem czekoladowym

Pamiętacie przepis na szybki i dobry deser? Panna cotta rządzi, ale z musem czekoladowym w stylu czekoladowe ptasie mleczko na wierzchu, wręcz wymiata! Nowa wersja panna cotty przetestowana. Poniżej przepis, który otrzymałem od Kasi (dzięki!) [z dopiskami „dla facetów”]🙂

Składniki: (na 3-4 porcje)

Panna cotta:

200 ml śmietany kremówki (38%)
100 ml mleka (3,5%)
40 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej [brzmi dziwnie, spróbowałem i daje radę, warto dodać trochę kawy]
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody

Mus czekoladowy:

100 g ciemnej czekolady ( %)
50 ml śmietany kremówki (38%)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka miodu
2 jajka

Przygotowanie

Kremówkę zagotować z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i kawą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie [ja robiłem inaczej: dopiero jak już masz ugotowaną masę z mlekiem i kremówką przygotuj żelatynę: dolej gorącej wody do naczynia z żelatyną, wymieszaj i całość wlej do masy]. Gotującą się śmietankę zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Ostudzoną mieszankę przelać do szklanek (jeśli zrobił się kożuch, wystarcz przelać przez sitko), schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Czekoladę z kremówką, cukrem pudrem i miodem rozpuścić na parze [odczekaj godzinę, z tym musem, nie ma sensu robić go od razu:)]. Wystudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając szpatułką.[mus jest bardzo słodki, więc ostrożnie z doborem proporcji względem panna cotty – jeżeli nie jesteś fanką/fanem słodkiego, zrób mniej musu].

Gotowy mus wyłożyć na pannę cottę, schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Smacznego!

A tutaj zdjęcia panna cotty z poszczególnych etapów produkcji aż do finału z musem czekoladowym i kawałkami ananasa z delikatną posypka z wiórków kokosowych:)

 

panna cotta

 

panna cotta - mus czekoladowy dodany

Panna cotta z musem czekoladowym

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *